2015. június 15., hétfő

Concerto koncert

KOMOLY KULTURÁLIS PORTÁL
 



Concerto Budapest zenekar április 28-i hangversenye (Bartók Béla Hangversenyterem) ősbemutatóval, Zombola Péter Kamaraszimfóniájával kezdődött. Bő három évvel ezelőtt, Szimfónia 1/b című művének előadása után ezt írtam: "Zombola nevéhez egyetlen szót írtam: Sosztakovics. És ez nem holmi epigonizmusra utaló elmarasztaló minősítés, sokkal inkább valamiféle attitűd-béli rokonságra kívántam utalni." A mostani koncert során egyértelműen az észt Pärt neve juthatott eszünkbe. Zombola Péter ezúttal a nagylétszámú vonószenekar szép hangzásaiban lubickol, és zenéje - akárcsak Pärté - alapvetően meditatív, vagy éppenséggel szomorkás hangulatú. Teljesen egyértelmű, hogy Zombola Péter jól felkészült, tehetséges szerző - nagyon várom, hogy egyszer majd művei hallatán a "Zombola" név ugorjon be...

Baráti Kristófot most, Prokofjev 1. hegedűversenyének előadásakor hallottam először élőben. Játéka meggyőzött. Némi kimértség (vagy inkább óvatosság?) jellemezte ugyan játékát, de az előadás egészében meggyőző volt.

Sosztakovics 10. szimfóniája mára igazi "sláger" darabbá vált, sokan ezt a művet tekintik a szerző szimfóniatermésének csúcsaként. A mostani előadásra a legtalálóbb szó alighanem a korrekt. Alapvetően a helyén volt minden, de hiányzott az a kis (nehezen megfogható) plusz, amitől az este igazán emlékezetessé vált volna. Mintha Keller Andrástól - aki néhány év alatt bámulatos eredményeket ért el a Concerto zenekarral - Sosztakovics világa kissé távol állna. Nekem hiányzott néhány erőteljesebb hangsúly, néhány plasztikusabban kidolgozott részlet. Egyetlen példát mondanék: a harmadik tételben csodálatosan szépen és hibátlanul szólt a kürt szólója, de "alatta" a vonósok pizzicato-ja nem volt elég éles, kontúros. A mű most is meghódította a közönséget, a nagy ovációt a zenekar a második tétel megismétlésével köszönte meg. Tanulságos volt. Másodjára felszabadultabban, élettelibben szólt a zene - és több lett a pontatlanság.

Mindent összevetve, azért nagyon boldog lehet a budapesti közönség, hogy két reprezentatív nagyzenekar mellett még egy ilyen kiváló együttes folyamatos hangversenytermi jelenlétét élvezheti.



eredeti cikk: http://komolyportal.info/articles.php?article_id=47

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Photo1

ZOMBOLA PÉTER
honlapja

english