2015. június 15., hétfő

FIDELIO: ÖSSZESZŰKÜLT IDŐ



“Ma már sokkal gyorsabban telik az idő, mint 200 évvel ezelőtt: a mai emberhez egy fél óra alatt annyi információ jut el, mint a régmúlt korokban élőkhöz egy hét alatt. Zombola Péter zeneszerző szerint a muzsikusoknak is reagálniuk kell ezekre a változásokra. És hogy mindezt pontosan hogyan képzeli el, az a január 29-i filmvetítéssel egybekötött, kamaraműveket felvonultató, AKKU-beli szerzői estjén kiderül.

A tavaly év végén nyílt kortárs művészeti műhelyben, az AKKU-ban az Új Magyar Zenei Fórum 2009 harmadik helyezettjének koncertjén az Accord Quartet és a Discantus Énekegyüttes mellett maga a szerző is játszik majd. Mint azt lapunknak elmondta, bár elsősorban kórusra és nagyobb apparátusra komponál szívesen (az UMZF 2009 versenyén is a nagyzenekari kategóriában lett "bronzérmes"), a helyszín és a színpad méretei miatt döntött a kamaraművek mellett. Hozzátette, hogy "egy szerzői esten nem lehet csak bemutatókat szerepeltetni, a régebbi darabok összefoglalására is szükség van egyfajta tartalomjegyzékként, mi is született az elmúlt két évben."

A műsorban szerepel a No. 1-es Quartet, az Institutio című zongoraötös, amelyben ő maga fogja játszani a zongora szólamot, hallhatjuk majd a Chaconne című kompozíciót is, amely furulyára és vonósnégyesre készült. A barokk kor elgondolásai szerint, egyetlen akkordsorozatra írt darab Lachegyi Imre kérésére íródott a Börzsönyi Zenei Napokra, de Pesten most hallhatjuk először. A Discantus Énekegyüttes a Psalm 138, az Ave, maris stella, és a Magnificat előadásában fog jeleskedni.
Zombola Péter életében azonban nemcsak a vonósnégyesek, a kórusművek, a nagyzenekari kompozíciók játszanak fontos szerepet. "Nagyon lényeges momentum az életemben a film és a filmzene is. Ezt is szeretném bemutatni, hiszen egy szerzői est azt is reprezentálja, hogy milyen területekkel foglalkozik egy-egy komponista. Ez is ugyanúgy hozzám tartozik, mint a klasszikus műfajok, és ugyanolyan jelentőséggel bír. A 20. században még ki lehetett állni néhány kamaradarabbal a közönség elé, de a 21. században ez már nem működik."
Kisfilmekhez, kisjátékfilmekhez, kísérleti filmekhez, dokumentumfilmekhez írt eddig zenéket az ifjú zeneszerző (a 38. Magyar Filmszemlén Simó-díjat is kapott) és a napokban írja az első nagyjátékfilm-zenéjét. A szintén húszas éveiben járó filmrendező Bodzsár Márk rendszeresen rendel tőle darabokat – az ő filmjéből láthatnak majd részletet a koncerten az érdeklődők –, de legutóbb például Kepes András műsorához is Zombola Péter zenéje szólt.
Pénteken a Nemzeti Énekkar énekelte a Mini-Fesztiválon egyik művét, jelenleg néhány színházi produkcióhoz és újabb filmekhez komponál zenét. Zombola továbbá tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és két hét múlva Hollandiába utazik, hogy egyik szerzeményének bemutatóját készítse elő. E mellett szívesen horgászik és olvas szabadidejében.
"Bár nagyon örülök ennek a felkérésnek, nem hiszek a szerzői est intézményében. Fiatalon még nincs értelme, hogy egy ember köré szerveződjön egy koncert, ennek majd 50 év fölött jön el az ideje. Egy-egy ilyen alkalom katalogizálása, áttekintése az elmúlt időszaknak. 25 évesen még nincs még mit áttekinteni. Természetesen, ha van rá lehetőségem, örömmel élek vele, de úgy, hogy igyekszem valami különlegeset nyújtani: filmvetítéssel egybekötve, vagy színészekkel együttműködve – ahogy az idő engedi. Ma már a specializáció nem járható út, ezért is próbálok a műfaji nyitással minél szélesebb kört megszólítani. Pedagógiai célzata is van ezeknek az estéknek: a nagyobb részt fiatal filmesek, rendezők, színészek és kisebb részt zenészek előtt zajló, minél színesebb programot felvonultató koncertek talán kedvet csinálnak a más területekről érkezőknek, hogy beüljenek hagyományos hangversenyekre is. Mivel az időérzetünk összeszűkült az elmúlt pár száz évben, ha ugyanannyi információt küldenénk a közönség felé, mint 200 évvel ezelőtt, úgy éreznék, hogy kevés és unalmas az, amit kapnak. Változtatnunk kell a bevett szokásokon a zenén belül is: sokkal sűrűbbnek és intenzívebbnek kell lenni, vagy épp gyorsabbnak. Bízom benne, hogy a műfaji sokszínűség segítségével lépést tarthatok ezzel a fejlődéssel, és egyben közelebb vihetem az emberekhez a klasszikus értékeket is. Ezekkel a gondolatokkal várok mindenkit a januári koncertemre."

FIDELIO

eredeti cikk: http://www.fidelio.hu/klasszikus/magazin/osszeszukult_ido

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Photo1

ZOMBOLA PÉTER
honlapja

english